Ett fel uppstod
Försök igen senare
Inga resultat
Inga resultat
Gör mer hållbara val! Vår översikt är en snabbguide till märkningar, deklarationer och bedömningar.
Längre ner på sidan hittar du en detaljerad beskrivning av vad som döljer sig under rubrikerna samt svar på några ofta förekommande frågor.
Svanen är en miljömärkning som ställer krav på en rad aspekter:
Märkningen är frivillig, oberoende och tredjepartsgranskad. Svanen har ett helhetsperspektiv och tar hänsyn till klimat, kemikalier, resurseffektivitet och biologisk mångfald. För att få en produkt godkänd måste strikta krav på miljöprestanda vara uppfyllda. Mycket höga krav ställs t.ex. för alla potentiellt hälso- och miljöfarliga ämnen och därför tillämpas försiktighetsprincipen. Svanen kriterier ligger ofta i framkant och fungerar som ett komplement till lagstiftningen – en produkt som uppfyller Svanens kriterier uppfyller inte bara grundläggande lagkrav utan går ett steg längre i fråga om hållbarhet. Kraven skärps löpande och i dagsläget är det generation 5 som gäller för kök och bad (Möbler och inredning, 031, version 5).
Allt vårt trä kommer från hållbara källor och en absolut majoritet kommer dessutom från certifierad källa:
För att uppnå certifiering måste skogen brukas på ett hållbart sätt. Det innebär att man måste ta hänsyn till både miljön, sociala aspekter och ekonomiska förutsättningar. Kraven omfattar allt från att bevara biologisk mångfald och skydda känsliga ekosystem till att säkerställa goda arbetsförhållanden för de människor som arbetar i skogen.
Alla Nobias leverantörer förväntas:
Nobias strategiska mål till 2025 är att minst 99% (baserat på volym) av allt trä ska härröra från FSC- eller PEFC-certifierad källa, resterande från hållbarhetsgranskade och hållbarhetsgodkända leverantörer.
En EPD är ett tredjepartscertifierat dokument som ger transparent och jämförbar information om en färdig produkts miljöprestanda. Den kan t.ex. användas som verktyg vid utveckling av nya produkter. Den används också som underlag till klimatdeklarationer och för miljöcertifiering av nya byggnader.
Viktigt att tänka på är att EPD:er från olika leverantörer kan vara svåra att jämföra då de kan vara baserade på olika livscykelfaser, antaganden om produktlivslängd, datakvalitet (generisk eller specifik data) etc. Deklarationen är ingen garanti för att en produkt är miljövänlig, utan snarare en möjlighet att synliggöra en produkts miljöprestanda.
Ingångsdata till en EPD är en livcykelanalys (LCA) framtagen enligt en standardiserad metod. Beräkningar ska göras med tillämpning av standardiserade beräkningsregler för den aktuella produktgruppen, så kallade produktkategoriregler (PCR).
Förenklat kan sägas att: EPD = LCA + PCR. Data i en EPD ska baseras på aktuell produktionsdata, oftast för ett helt år tillbaka i tiden. EPD:er ska finnas publikt tillgängliga på respektive programoperatörs hemsida eller EPD-databas. Våra EPD:er uppfyller krav enligtISO 14025 och EN 15804+A2 och finns publicerade hos EPD Hub. Du hittar dem enklast på Marbodals hemsida.
En miljöbedömning av en produkt hos Byggvarubedömningen innebär att den har blivit granskad utifrån Byggvarubedömningens kriterier om kemiskt innehåll samt produktens livscykel. Bedömningen mynnar ut i ett av tre möjliga bedömningsresultat:
Inrapporterad information utgör grunden i den byggvarudeklaration som vid behov går att hämta via Byggvarubedömningens portal.
I BVB:s loggboksverktyg kan projektmedlemmar administrera och logga de produkter som väljs för projekt anslutna till loggboken.
En SundaHus-bedömning är en utvärdering av en produkts miljöpåverkan. Den baseras på kriterier som tar hänsyn till vilka kemikalier produkten innehåller och hur dessa kan påverka människors hälsa och miljön. Bedömningen görs för att säkerställa att byggprodukterna i en byggnad är så miljövänliga som möjligt. Resultatet av bedömningen delas in i olika klasser: A, B, C+ och C- (D innebär att dokumentationen är otillräcklig).
En bedömning kan användas som verktyg för att ställa miljökrav vid upphandling av byggprodukter. SundaHus tillhandahåller också en digital loggbok.
Senast uppdaterad: 2024-09-20
Svanen är Nordens officiella miljömärkning och i Sverige är det Miljömärkning Sverige som ansvarar för den – ett statligt ägt bolag som arbetar på uppdrag av regeringen. Svanen är en så kallad Miljömärkning typ 1, vilket innebär tredjepartsgranskning för kontroll av att på förhand givna kriterier uppfylls.
Information om vilka produkter som är Svanenmärkta finns på Marbodals hemsida i anslutning till respektive produktpresentation. Du kan också använda Svanens produktsöksfunktion.
Marbodals produkter uppfyller krav enligt Svanens senaste uppdatering: Kriteriegeneration: Möbler och inredning (031, version 5. Marbodal ligger under Nobias paraply med licensnummer 3031 0007.
Det finns kriterier som omfattar allt från hushålls- och hygienprodukter, byggprodukter, textilier, mat, tjänster med mera. Idag finns cirka 20 000 miljömärkta varor och tjänster på den svenska marknaden.
Produkter i Marbodals sortiment för kök och
badrum som är möjliga att Svanenmärka
(under förutsättning att alla krav är uppfyllda) är:
Ja, det finns speciella krav för byggnader som ska Svanenmärkas (Nya byggnader, 089, version 4). Kriterierna handlar bl.a. om förnybar energi, energianvändning, hållbara material, cirkulär ekonomi, god inomhusmiljö och bevarande av biologisk mångfald. Kriterierna är uppdelade i:
Svanenmärkta köksprodukter är automatiskt godkända och även poänggrundande.
Produkter som inte är Svanenmärkta kan listas hos Svanen i:
Framåt för nya produkter gäller listning i SCDP-portalen. Det är respektive materialleverantör som ansvarar för att tillhandahålla den information som krävs för listning av sina produkter. Listade produkter är godkända att använda i en ny byggnad, men ger inga poäng till projektet. Genom listning blir produkterna valbara för den som ansöker, men det är endast de företag som ansöker om Svanenlicens som kan söka i databaserna.
Vi har företrädesvis luckor, skåpstomme och vår laminatbänkskiva bedömda av Byggvarubedömningen (BVB) och/ eller SundaHus. När det gäller handtag har vi svårt att få den typen av produkter bedömda, eftersom leverantörer utanför Sverige inte prioriterar dessa bedömningssystem.
Om handtaget ska användas i en byggnad som ska Svanenmärkas hänvisar vi till den bagatellgräns som finns i kriteriedokumentet för Nya byggnader (089) där det framgår att t.ex. handtag och gångjärn är undantagna från krav.
För produkter som inte är bedömda av BVB eller SundaHus kan en avvikelsenotering göras i den loggbok som används i projektet. Vi rekommenderar tillägg med relevanta hänvisningar, t.ex. till vår produktspecifikation, att produkten är Svanenmärkt (om den är det), att den har en EPD/ miljövarudeklaration (om den har det) eller annan relevant information.
Marbodal har idag EPD:er publicerade för köksstomme, de målade MDF-fronterna och laminatbänkskivorna inkl. varianter av dessa. EPD:erna uppfyller krav enligt ISO 14025 och EN 15804+A2 och kan laddas ner via vår hemsida.
Vi ser en tydlig trend mot ökade krav på hållbarhet i hela byggbranschen. Därför är det glädjande att det inom koncernen pågår ett intensivt arbete med implementering av en ny mjukvaruplattform (Ecochain Helix). Den kommer på lite sikt att möjliggöra storskalig framtagning av livscykelanalyser (LCA:er). Dessa LCA:er utgör i sin tur nödvändig ingångsdata till tredjepartsverifierade EPD:er (miljödeklarationer).
Ofta när vi får frågan om klimatdata handlar det om krav på klimatdeklaration av nya bostäder. Enligt den senaste information vi har från Boverket (via TMF, 2024-08) kommer kök även fortsättningsvis att vara undantagna från de uppdaterade krav som utretts. Det slutliga beslutet om omfattning och tidplan kommer att fattas av regeringen.
Från Boverkets sida finns inga krav på specifika EPD:er för klimatdeklaration, men det är nödvändigt med en LCA som täcker modulerna:
Nobia har robusta rutiner som ska säkerställa att hotade arter inte används. I korthet gäller följande enligt vår policy:
Nobias Wood Policy i sin helhet hittar du här.
Nobia är kravställare, men det är Nobias leverantörer som innehar certifikaten för det material de levererar. Nobia säkerställer att det trä som används är hållbart genom:
Materialen vi använder är certifierade, men vår produkter är det inte. Nobias strategiska mål till 2025 är att minst 99% (baserat på volym) av allt trä ska härröra från FSC- eller PEFC-certifierad källa, resterande från hållbarhetsgranskade och hållbarhetsgodkända leverantörer.
Mer information om våra träbaserade produkter från hållbara källor finner du här.
Nobias process baseras på tillbörlig aktsamhet – Due Diligence – i relationen med godkända leverantörer.
Nobia har inget eget spårbarhetscertifikat, men ställer krav på att leverantörerna säkerställer att allt material de levererar kommer från ett hållbart skogsbruk. Nästan allt trämaterial utgörs av FSC- eller PEFC-certifierat trä. En kompletterande mindre del kommer från hållbarhetsgranskade och hållbarhetsgodkända leverantörer.
Nobia säkerställer spårbarhet genom strikta rutiner. För att ha rätt att märka produkter måste spårbarhetskedjan, Chain of Custody (CoC) vara garanterat obruten från skog till slutprodukt. Det ställer bl.a. krav på att den certifierade träråvaran (FSC och PEFC separat) samt övrig kontrollerad träråvara hålls fysiskt åtskilda genom hela produktionsprocessen, vilket skulle vara komplicerande för ett effektivt produktionsupplägg.
I de fall ytterligare bevis för att det är certifierat trä som används i våra produkter efterfrågas har vi möjlighet att komplettera med fakturakopior. Krav på redovisning av spårbarhet finns för övrigt också med som ett av kriterierna för Svanenmärkta produkter, där minst 70% måste vara certifierad träråvara.
Mer information om våra träbaserade produkter från hållbara källor finner du här.
Det stämmer att miljöcertifieringssystemet BREEAM ställer beviskrav för laglig avverkning och handel med timmer (Mat 03). Svanenmärkta produkter är ett sätt att visa att kraven uppfylls, eftersom Svanen förutsätter användning av hållbara förnybara råvaror, t.ex. genom krav på spårbarhet och minst 70% certifierad träråvara.
Kompletterande information om Nobias krav finns i Supplier Code of Conduct, Wood Policy och i beskrivningen av processen för Ansvarsfulla inköp.
Mer information om våra träbaserade produkter från hållbara källor finner du här.
Det finns flera olika system för miljöcertifiering av en ny byggnad, t.ex. Svanenmärkta hus (Nya byggnader), BREEAM, Miljöbyggnad och LEED. För att kunna svara på frågan om en produkt omfattas av krav eller inte är det viktigt att veta vilken version av vald miljöcertifiering som avses samt vilken nivå som byggnaden ska certifieras enligt: